Koirapuistoilumme on kuitenkin nyt myös toisenlaisten haasteiden edessä, kuten eilen sattunut välikohtaus osoitti.
Olimme Yasun kanssa pienten koirien aitauksessa seuranamme 7-vuotias pystykorvauros. Tämä uros oli juuri niin rauhallinen ja varma, että koirat tulivat hyvin toimeen. Hetken päästä puistoa lähestyi omistajineen isokokoinen, Yasun ikäinen uroskoira. Tiedustelin jo kauempaa koiran sukupuolta ja ikää, ja kerroin, että oma koirani on aloittanut muille uroksille jäykistelyn. Tuskin olin ehtinyt selventää tilannetta, kun Yasu ja nuori uros jo tuijottivat toisiaan tiukasti aidan eri puolilta ja alkoivat molemmat äristä. No, eihän siinä mitään, tulijat menivät uroksensa kanssa isojen koirien aitaukseen, ja sen pituinen se... tai sitten ei. Yasu nimittäin oli asiasta eri mieltä. Eihän se nyt käynyt päinsä, että hauska ja jännittävä tappelupukarointi loppui noin vain! Ehei. Kun toisen aitauksen portti kalahti kiinni, Yasu päätti, että oli aika lähteä: se vinkui hetken rauhattomana ja loikkasi sitten suorin tein koirapuiston aidan yli. Huutoni kaikuivat kuuroille korville, ajattelin kauhuissani läheistä autotietä ja erilaisia kauhuskenaarioita, mutta Yasu juoksikin suurten koirien aitaukselle, lennähti jälleen aidan yli tällä kertaa sisään päästäkseen, ja ryntäsi suoraan suurikokoisen uroksen luokse. Tappelu oli samantien käynnissä, ja säntäsin koiria erottamaan. Onneksi isompi uros ei ollut järin riidanhaluisella tuulella, vaan keskittyi iloisena omistajansa taskusta ilmestyneeseen palloon heti, kun sain riehaantuneen pikkukippuran kiskottua syliini. Rähäkkä oli kylläkin kovaääninen, muttei järin vakava, kumpikaan ei saanut naarmuakaan. Pyysin silti äärimmäisen nolostuneena anteeksi ja päätin, että meillä ei ole lähipuistoon asiaa ainakaan ennen lumien sulamista, sillä kinosten takia ennestäänkin matalahkot aidat eivät riitä nähtävästi pitämään Yasua sisäpuolella. Puiston aidoista on ollut jo aiemmin puhetta muiden omistajien kanssa, monet ovat ihmetelleet, miten matalat aidat ovat.
Jään siis jännittyneenä seuraamaan, jääkö tämä mahtailuvaihe ohimeneväksi teinioikuksi. Joillakin koirilla näin ilmeisesti on, toisaalta taas shiboille lienee tyypillisempää se, että lauman ulkopuolisten saman sukupuolen edustajien kanssa ei välttämättä tulla erityisen hyvin toimeen. En kuitenkaan aio ottaa asiassa mitään isompia riskejä, sen verran nappasi sydänalasta, kun näki Yasun mittelevän pelotta 40-50-kiloisen lajitoverin kanssa... Juoksutukset hoidetaan ainakin tästä eteenpäin hieman kauempana sijaitsevassa, vanhemmassa puistossa, joka on rakennettu siihen aikaan, kun aitamateriaaleista ei säästetty (katkeraa jupinaa).
Vielä loppuun pentuasiaa: Ensi kuussa pääsen katsomaan tulevaa pientä shibatyttöämme!!! <3 Yasun suhtautumisesta pentuihin on sentään lupaavia kokemuksia: tapasimme eilen myös 11-viikkoisen pennun, jonka kanssa leikittiin varsin mallikkaasti.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaSori, mä nyt sekoilen täällä jotain. Ihmeellisesti tää liitti samaa tekstiä yhteen kommenttiin mukaan useampaan kertaan.. Kolmas kerta toden sanoo :D
VastaaPoistaAika hurjaa! Yasulla ilmeisesti riittää pomppua, kun aidat ylittyivät tuosta noin :) Vai olivatko ne lumen vuoksi tosi matalalla jo?
Mietin tuota machoiluasiaa vielä - jos vanhempien ja ystävällisten urosten kanssa leikki/lenkkeily sujuu, sitä kannattaa ehdottomasti jatkaa sen sijaan että kiertäisi jatkossa kaikki mahdolliset urokset kaukaa. Voi hyvin olla, että Yasu on epävarma siitä, miten toisen samanikäisen uroksen kanssa kuuluu käyttäytyä (tempaus koirapuistossa vaikutti siltä, että nyt Yasun mielestä "erimielisyyksiä" ei voi jättää selvittämättä). Jos hän kuitenkin kokee paljon hyviä hetkiä vanhempien urosten kanssa, voi olla että käytös rauhoittuu kun Yasun itsevarmuus kasvaa ja pikkuhiljaa hän oppii, ettei vieraiden urosten kanssa tarvitse aina tehdä järjestystä selväksi vaan voi ottaa ihan rennostikin / poistua tilanteesta.
Meillä aikoinaan tipsu-uros oli _tosi_ suurella, reviiritietoisella egolla varustettu, mutta kyllä se nätisti vielä vanhoillakin päivillään oppi lenkkeilemään muutaman naapurin uroksen kanssa kun sitä siihen totutettiin eikä päästetty ikäviä tilanteita syntymään.
Tsemppiä pennunodotukseen!
Moikka, ja kiitos kommentista! Mukavaa saada keskustelua aikaan täällä kommenttiboksissa! :-)
VastaaPoistaOlet ihan oikeassa tuossa muihin uroksiin totuttelussa, ja tuota linjaa ollaan koetettu pitääkin. Lähinnä välttelemme todennäköisiä konfliktitilanteita, kuten juuri muiden "murkkumachojen" kohtaamisia, ja riskien välttämisellä tarkoitin sitä, että otan vähän varovaisemmin erityisesti nuorten suurikokoisten urosten kanssa, noi tilanteet leimahtaa niin nopeasti, ja jos on enemmän kokoeroa, saattaa tulla ikävää jälkeä. Toki tämä on tasapainoilua siinä mielessä, ettei saa ruveta mitenkään hysteerikseksi, johan se oma hermoilukin vaikuttaa koiran käytökseen...
Ajattelen niin, että mitä enemmän positiivisia ja räyhättömiä kokemuksia muista uroksista, sen parempi; varmaan toi rähinkäytöskin vahvistuu, jos Yasu pääsee harjoittamaan sitä liikaa. Toistaiseksi keskitymme siis tuttujen urosten kanssa sosialisoimiseen, ja uusista tuttavuuksista "valikoimme" ne, jotka ovat vähän vanhempia ja rauhallisempia. Emme siis missään nimessä ole rupeamassa välttelemään kaikkia uroksia noin ylipäätään. Sekin on onneksi rohkaisevaa, että Yasu tulee toimeen esimerkiksi sukulaistemme newfoundland-uroksen kanssa, vaikka molemmat ovat leikaamattomia ja melkein samanikäisiä. Tutut urokset Yasu hyväksyy kyllä. Ainakin toistaiseksi... :D
Yasulta kyllä löytyy pomppua, mutta tässä tapauksessa syytän liian matalia aitoja ja liian korkeita hankia... Ennen se on kunnioittanut aitojen asettamia rajoja, vaikka olisi muiden koirien perään vähän haikaillutkin, mutta nyt kiihtymys oli ilmeisesti liian suuri. Pahoin pelkään, että se myös muistaa nyt tämän konstin... X/ Puistonvaihto, siis.
Kuulostaa hyvältä :) Jos jotain olen koirien kanssa harrastamisesta oppinut, niin sen että hyvillä kokemuksilla saa jo tosi paljon aikaa. Tämä ei nyt varsinaisesti liity aiheeseen mitenkään, mutta just tossa lauantaina yhdellä agilitykurssilla näin koiran, jolla oli hyppyjen ajoittamisongelma. Omistaja kertoi, että he treenaavat aina riman toinen pääty maassa. Kun mennään kisoihin, niin koiralle on kertynyt niin paljon itseluottamusta, että se selviää hypyistä hyvällä keskittymisellä ja ylireagoimatta, eikä ajoitusongelmia tule. Koirien kanssa se on vähän siis niin, että aina harjoitus ei tee mestaria, vaan itseluottamus on se avainsana :)
VastaaPoistaUskon, että Yasu ei ole machoilunsa suhteen ollenkaan niin toivoton tapaus, kun se kerran näinkin pitkään on jo tullut toimeen erilaisten urosten kanssa ja edelleenkään ei lähde ystävällismielisille pojille itse ärhentelemään. Teini-ikäiselle toi haasteluihin vastaaminen taitaa olla vähän pakollinen paha, toivotaan että se helpottaa tosiaan iän ja kokemusten myötä :)
Joo, toivotaan, että tämä menee teini-iän piikkiin :)
VastaaPoistaTaisi mun edesmenneellä labbisnartullakin olla nuorena vaihe, jolloin halusi haastaa riitaa muiden narttujen kanssa, mutta se meni ohi. Niitä kukkoiluaikoja ei vaan oikein meinaa enää muistaakaan, kun siitä on niin monta monta vuotta...
Shiban kanssa sitä on vaan niin varautunut siihen, että koirasosiaalisuus saattaa tuottaa ongelmia, mutta eihän se mikään automaatio ole. Annetaan Yasulle mahdollisuus... :-D
Mä haluaisin tietää miten moni shiba oikeesti tulis ihan hyvin (tai edes kohtalaisesti) toimeen muiden koirien kanssa tai pärjäisi vaikka missä koiraharrastuslajissa, jos me omistajat ei aina luovuttaisi toivosta kun ensimmäiset pahemmat vastaankäymiset tulee vastaan.. :) Kai se on ihan inhimillistä, että jos yleisesti puhutaan rodulla olevan taipumusta johonkin, niin sitä luovuttaa helpommin ja toteaa vaan että "nää nyt on tämmösiä". :D Pitäis vaan jaksaa muistaa, ett omalla vaivannäöllä voi saada aikaan tosi paljon eikä piiloutua sen rodun taakse.. Jokainen koira on kuitenkin yksilö :)
VastaaPoistaEn ois ikinä uskaltanut Iitun kanssa virallisiin tokokokeisiin ja uskonut tokokoularin saavuttamiseen, jos meidän eka kouluttaja ei ois valanut muhun uskoa samaan aikaan kun odotin kentän keskellä, että nuori shibaneiti suostuu lopettamaan hepulinsa ja palaamaan mun luo jatkamaan treeniä.. :-D
Hei! Törmäsin blogiisi tässä (vältellessäni koulutöitä tietenkin) ja ajattelin lisätä sen linkkilistaani jos sopii :)
VastaaPoistaOlen siis se henkilö jonka mielestä toko shiballa on oikein mieltä kehittävä harrastus ja Ganon shiban omistaja.
Meillä uusia uroksia kohtaan lähinnä minä olen varautuneempi, aivan liikaa kokemuksia kun ovat päälle käyneet. Yleisesti voidaan sanoa että jos toinen uros ei haasta riitaa eikä tule kukkoilemaan ei Ganonkaan aloita. Poikkeuksena ovat koirapuiston malliset aidat joiden viertä Ganon valitettavasti oppi rähisten juoksemaan koirapuistossa (taitaa olla vain peli/tapa).
Moi Jaana!
VastaaPoistaLisää toki! Mukavaa että löysit tänne. :)
Meilläkin alkaa tokoilu toukokuussa, saa nähdä millaista siitä tulee... Voin kuvitella että Yasu saattaa olla sekä ihanteellinen että painajaismainen harrastuskaveri...!